Onderhoud

Natuursteen heeft net als elk product ook onderhoud nodig. Uiteraard kunt u bij Van Leeuwen Natuursteen terecht voor

deskundig advies voor het onderhouden van uw natuurstenen grafmonument. Wij leveren onder meer Moeller Stone Care HMK, Simus en Lithofin producten voor het reinigen, onderhouden en de beschermen van uw natuursteen.

Voor het onderhoud van het monument adviseren wij reiniging met water of een sopje met zachte zeep.

Voor het behoud van de steen en bescherming tegen weersinvloeden e.d. ca. 1 à 2x per jaar de steen inwrijven met Hydrex Natuursteen-impregneer of HMK P301 RSP. dit is een 3 in 1 Reiniging/Onderhoud/Bescherming.

Voor het verwijderen van kalkvlekken rond bloempotten kunt u HMK R155 gebruiken. Met een schuursponsje opbrengen en inwrijven, in laten werken en naspoelen met water.

Wij adviseren geen zinken of ijzeren bakjes op het monument plaatsen, het zink geeft af op de steen en het ijzer gaat roesten. Deze veroorzaken hardnekige vlekken, die in de steen trekken.

Onderhoud voor bronzen en aluminium opschriften & ornamenten

Brons is een legering van koper en tin en heeft de eigenschap in de loop der tijd, afhankelijk van de plaats van opstelling, donker- of lichtgroen te verkleuren. Aluminium letters zijn geanodiseerd. Ook deze bovenlaag van aluminium verandert als gevolg van weersinvloeden van kleur. Bronzen en aluminium belettering zijn zorg­vuldig met de hand bewerkt, gepatineerd en van een bescher­mende lak voorzien. Om deze lak, die het patina beschermt, zo lang mogelijk te behouden, adviseren wij u het laagje vuil dat zich hierop heeft afgezet tweemaal per jaar met een fijn­wasmiddel en een zachte huishoudborstel te verwijderen. Let op dat u geen schurende wasmiddelen of doeken gebruikt, omdat deze de lak kunnen beschadigen. De bronzen opschrift kan extra beschermd worden: Nadat het brons grondig met schoon water is afgespoeld, dit afdrogen en vervolgens conserveren met Strassacker was nr. 90431. De fles krachtig schudden, de was op een afstand van 20-25 cm op een zachte doek spuiten en met de hand aanbrengen. Na het drogen met een zachte doek nawrijven en oppoetsen. Aluminium belettering behoeft geen extra bescherming.

Aluminium en bronzen belettering alleen onder goede weersom­standigheden met was reinigen en conserveren.

Heeft u een vraag? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op